Saturday, September 23, 2006

doi soldati?

Am crescut intr-o tara care isi dispretuia profund fortele armate, pentru ca regimul insusi era criminal si isi dispretuia cetatenii. Aberatia despotismului comunist in Romania a intrecut, cred eu, umilinta si batjocorirea la care a fost supusa tara in care m-am nascut si a carei limba ramane limba mea materna (desi mama mea vorbea de fapt poloneza), de Poarta care instala pe tron domnitori fanarioti. Am crescut, deci, intr-o tara unde definitia armatei populare era "cind merge - cinta, cind sta - pute". Pentru ca regimul odios in fruntea caruia se instalase o clica de degenerati avea posibilitatea sa calce in picioare timp de 2-3 ani tineretul, sa-l niveleze, sa-l disciplineze si sa-l remodeleze/uniformizeze pentru a-l folosi mai tirziu in orice scop afara de cel militar. Daca ma insel, va rog sa ma contraziceti fara intirziere.
Soldatul roman era folosit la cules cartofi, constructii, drumuri - nu ma refer la acele urgentze (la cutremur, sau inundatii) cind era nevoie de interventie masiva si neintirziata, ma refer la viata de zi cu zi. Soldatul roman era prost hranit, prost echipat, prost instruit. Ce noroc ca Romania nu a fost atacata de nimeni si nu a fost nevoita sa se apere.

Dar nu a fost intotdeauna asa. Armata romana moderna, creata de altfel de Carol I, a adus independenta Romaniei in 1877, i-a batut pe nemti in primul razboi mondial (Marasti, Marasesti si Oituz), si s-a cam bilbiit in al doilea razboi mondial, dar dupa 23 august a intors armele si a luat-o spre vest. Cimitirele militare de toate natiile impinzesc toata Europa, dovada a "pretului" platit de continentul NOSTRU pentru a trai intr-o oarecare libertate, democratie, prosperitate. Cimitirele soldatilor romani ramin marturia contributiei romanilor la libertatea Balcanilor (de sub turci) si a tarilor aflate la vestul Romaniei (de sub nazisti). Au platit cu viata, cu singele, cu trupurile lor ciopartite. Erau tineri sau mai putin tineri, frumosi sau uriti, destepti sau prosti, dar erau fara doar si poate eroi. Care s-au gindit ca urmasii lor au dreptul la o soarta mai buna.

In mod mai mult sau mai putin explicabil, acest pret a fost platit si de americani, a caror interventie a pus capat celor doua razboaie mondiale. E banal, dar va ginditi cam cum ar fi aratat Europa (si nu numai) daca planul lui hitler (sic) ar fi reusit? Citi soldati americani si-au dat viata pentru a elibera Franta, Belgia, Olanda? Francezii, fara sa clipeasca, si-au dat jos chilotii si i-au fluturat pe post de steag alb in fata nemtilor! Polonezii au iesit in fata tancurilor nemtesti cu cavaleria, pentru ca asta aveau, cavaleria era corpul lor de elita. Curaj de sinucigas, onoare dusa la absurd... dar datoria lor de soldati, de a-si apara patria, de a face totul pentru a nu lasa inamicul sa se apropie de femeile, copiii si batrinii din spatele frontului nu i-a lasat sa dea bir cu fugitii. Mult nu le-a ajutat, fireste, dar nimeni nu-i poate acuza pe polonezi de lasitate.

De ce va scriu toate aceste platitudini? Pentru ca vreau sa vorbesc putin despre soldati, pe care este la moda sa-i dispretuim si sa ii categorisim de nazisti, criminali de razboi, etc, etc, etc. Dar cine sint acesti soldati? Unde cresc ei in pom si cam pe unde am putea sa-i cumparam la cintar sau la legatura? Nu cumva sint tatii, fratii, sotii si copiii nostri? Si unde mai pui ca in fortele armate moderne se inroleaza si femei (chiar si in Siria si Libia).
In SUA armata nu este obligatorie. Dar in foarte multe tari, printre care Marea Britanie si Israel, la 18 ani vine ordinul de recrutare. Care e situatia in Romania?

Hai sa vedem putin (si in mod simplist, pentru ca webul este plin de analize, comentarii, specialisti - eu vreau sa va impartasesc gindurile si sentimentele mele) cam care este situatia soldatului israelian vis-a-vis de arabi (in Gaza, West Bank si Liban) pe de o parte, si a soldatilor americani, britanici, romani, polonezi etc. in Afganistan si Iraq, pe de cealalta parte. Toti se lupta cu himere. Teroristii nu au uniforme si nu au vehicole care pot fi identificate ca militare. Ei se deplaseaza de regula in vehicole civile, si de multe ori in ambulante, vehicole de presa si chiar ONU. Deci daca armata ii loveste, "victimele" sint civile, ba mai mult, armata este acuzata ca "ataca" convoaie civile, Crucea Rosie, presa si ONU. Hezbollah paraziteaza pozitii ONU in Liban, punind-si steagurile linga steagurile ONU. Guvernul libanez, ONU, comunitatea europeana tac milc si colaboreza (gen colaborationism francez din WWII), simpatizeaza cu acest organism odios care isi mascheaza activitatea criminala in "rezistenta" - rezistenta la ce? la insasi existenta statului israelian, stat recunoscut de ONU in 1948, dar nerecunoscut oficial de arabi, mai putin Egipt si Iordania (cu care avem tratate de pace, deci de jure) si citeva state Nord-Africane si emirate din Golf cu care avem relatii comerciale (de facto). Hezbollah, Hamas, PLO (da, PLO, Arafat, care a semnat o intelegere de pace si s-a sters cu ea la fund) nu recunosc si nu vor sa auda de Statul Israel, ar vrea sa ne vada victime al unui atac nuclear lansat de Iran, sau cel putin cu statul desfiintat si pe noi aruncati in mare (vorba bancului, daca stiti sa inotati, Ciprul e incolo, daca nu, thank you for flying Lufthansa). Si acum ajung eu la soldatul israelian. Soldatul israelian este recrutat la 18 ani. In functie de arma, dupa 6-9 luni este bun de trimis pe front. Pentru comandouri si trupe speciale instructia este mai lunga. Deci la 18 ani si jumatate soldatul israelian stie ca daca el nu da tot ce are, curaj, discernamint, spirit de sacrificiu, suport pentru fratii lui de arme, teroristii vor trece de el si vor ajunge la parintii lui, la fratii lui, la vecinii lui, s.a.m.d.

Soldatul israelian nu este neaparat evreu. Druzii, beduinii si un numar mic de arabi crestini si musulmani se inroleaza si ei. Druzii in special sint extrem de curajosi si se inroleaza cu entuziasm. Druzii accepta sa existe fara o patrie definita. Religia lor este secreta si este cunoscuta numai de cei care se hotarasc la un moment dat sa o invete si sa o practice. Druz nu poti sa devii, poti doar sa te nasti daca ambii tai parinti sint druzi. Ei sint arabi, fara sa fie musulmani sau crestini. Druzul care se casatoreste cu cineva care nu este druz inceteaza sa mai fie membru al comunitatii druzilor. Numarul druzilor ramine constant, zic ei, iar ei cred in reincarnare, si sint convinsi ca un copil se naste numai cind cineva moare. Multi dintre ei sustin ca isi amintesc viata anterioara (mai ales soldatii care mor tineri). Interesant e faptul ca ei accepta aceasta filozofie de viata si o urmeaza cu seninatate - un gen de karma. Am vizitat un sat druz acum vreo 2-3 ani, si ghidul ne-a spus ca lor le convine sa traiasca in Israel, pentru ca au cetatenie si drepturi egale , nimeni nu-i supara in satele lor, isi fac datoria fata de stat fara ezitare si stiu ca se vor intoarce repede chiar, sau mai bine zis mai ales daca mor tineri si de moarte violenta. Go figure! Beduinii se inroleza si ei si sint cele mai bune calauze prin desert. Faptul ca armata le da drepturi egale cu evreii si cu druzii le ridica moralul, pentru ca in general arabii ii desconsidera pe beduini - beduinii inca sint nomazi, au viata tribala si traiesc in corturi. Au un cod de onoare si de vendetta neegalat nici de mafia. De exemplu, orice om care vrea sa se ascunda poate gasi refugiu la beduini. Daca ai intrat intr-un cort de beduini si te-ai asezat sa bei cu ei cafea, seful familiei largite (trib) este obligat sa te apere cu pretul propriei sale vieti. Timp de trei zile nici nu are dreptul sa te intrebe de ce ai intrat la el in cort. Trebuie insa sa-ti asigure mincare, bautura si culcus. Bineinteles ca nimeni nu profita de ei in asemenea masura, dar asta este traditia si obiceiul lor nascut din conditiile vitrege de viata in desert. Iar daca trebuie sa se razbune, razbunarea poate sa vina si dupa 100 de ani.


Soldatul israelian stie precis care este misiunea lui: nu atit sa apere un teritoriu, cit sa apere populatia civila. Asta fara sa pericliteze populatia civila de pe partea adversa. Numai ca el se lupta cu civili care se ascund dupa alti civili, femei, copii, batrini, care de multe ori sint propria lor (a teroristilor care nu imbraca uniforma) familie, vecini si de multe ori ostatici. Hezbollah se lupta de la el de acasa (vezi House of Hezbollah). Care dintre voi ar acumula un asemenea arsenal de arme acasa si si-ar lasa copiii sa se plimbe nestingheriti printre automate si lansatoare de rachete?
Tineti minte articolul lui Michael Behe? Arabii n-au intirziat sa sara in sus - Michael Behe nu exista, nu e libanez, nu e arab. Sa zicem. Dar cine a vazut pozele cu vacile si cu bunkerul poate sa nu faca legatura cu un articol publicat in The Guardian? Si cum ramine cu Joseph Farah? Si Youssef Ibrahim? Si Kamal Nawash? Si Ali Salem? Dar Emilio Karim Dabul ? Ca sa nu mai vorbim de Brigitte Gabriel.

Crede cineva ca eu ii consider pe toti arabii sau musulmanii teroristi? Dar ce te faci cu pakistanezii (fucking pakis, dupa cum i-au poreclit englezii insisi) care dupa 2-3 generatii nascute si crescute in UK pun la cale sa arunce in aer simultan 10 avioane cu destinatia US? Cu ce drept vin doi fucking pakis dotati cu pasapoarte britanice in regula sa arunce in aer o cafenea din Tel-Aviv?

Cit despre America... Bush, de care am ris cu totii la inceput, a inteles care si unde este pericolul. Nimeni nu spune ca toti arabii, toti musulmanii en masse, ci doar islamofascismul, islamoterorismul si adeptii lui sint de vina. Din pacate, acestia trebuie urmariti si stirpiti fara mila, pentru ca nici in lexiconul lor nu exista termenul mila, dupa cum au dovedit in 9/11, la Londra, la Madrid, in Rusia, si dupa cum o dovedesc in Israel. Si deja si in Danemarca, Norvegia, dar mai ales in Suedia.

Acesta este mesajul de pace al Islamului. Acesta este Califatul.

Fete si baieti, nu este vorba de simpaticul si inteleptul Harun-al-Rashid (un fel de King Solomon, daca vreti), califul Badgadului, care ne incinta din paginile celor 1001 de nopti, (eu personal preferam varianta completa, aparuta acum vreo 20 de ani, cu povestiri picante a la Decameronul). E vorba de Califat dupa modelul Iran si Afganistan, condus de un ayatollah dezechilibrat mental, care ar trebui dus de urgenta la psihiatru. In Afganistanul sub regim Taliban stadioanele de fotbal gazduiau, in loc de derbiuri gen Steaua-Dinamo, executii publice. Suporterii entuziasti strigau Allah-u-Akbar in timp ce zeci si sute de femei vinovate de cine stie ce crime, gen - nu erau destul de pioase, aveau vreun iubit, au iesit din casa neinsotite - erau spinzurate sumar si fara drept de apel. Ce daca aveau copii mici acasa si barbatii lor fusesera si ei ucisi de Taliban?
In Iran tot asa, femei care au fost violate sint ingropate pina la briu in pamint si omorite cu pietre a caror marime este stabilita prin lege, pentru a nu omori din prima lovitura (prea mari) sau a ramine fara efect (prea mici); in Iran sint spinzurati barbati suspecti de homosexualitate si alte pacate capitale, femei nemaritate indecente - vine macaraua in centrul orasului si ridica fara prea multa ceremonie in aer, cu latul de git, victime care de multe ori habar nu au de ce li se pregateste - inclusiv fete de 16 ani.

As putea sa invoc principiul neamestecului in treburile interne ale altui stat suveran - si il invoc. In definitiv, sa faca ce vor la ei acasa, cui nu-i place sa se plinga la ONU, precis Kofi Annan o sa-si exprime regretul, ingrijorarea sau indignarea, si probabil ca o sa aiba ceva de spus ca ocupatia israeliana e de vina, sau cluster bombs folosite de americani si israelieni, in razboaiele lor de cotropire si oprimare ale unor biete tarisoare arabe nevinovate si bine intentionate care nu vor mai nimic, decit sa ne puna iar iataganul si hangerul la git - ati uitat rezistenta romanilor in fata Imperiului Otoman? Ati uitat ce faceau turcii in Tara Romaneasca si Moldova? Ati uitat ca intrau cu caii in biserici si faceau din ele grajduri? Unde si cind v-ati pierdut idignarea, dragi crestini ortodocsi? Ati uitat baietii luati cu sila pentru corpul de ieniceri? Fetele furate pentru haremuri? Asta este Islamul, numai ca azi nu mai vin calare pe cal sa-ti taie gitul, vin calare pe avion si ataca WTC, unde pot taia mii de gituri deodata. Azi vin cu dinamita la briu si cauta unde sint mai multi civili, femei, copii, batrini, pasageri in autobuze sau metro, consumatori la cafenea sau la restaurant, oameni care fac cumparaturi la mall.

Numai ca aceste state suverane de mai sus vor sa se amestece in treburile interne ale statului meu suveran, si chiar si in treburile mele particulare de persoana suverana, se baga in farfuria mea si scotocesc in chilotii mei, si ar vrea sa platesc cu vietisoara mea pentru ceea ce nu le place lor - ca nu ma imbrac cum trebuie, ca nu ma rog destul, sau ca m-am pupat cu fostii colegi de liceu (de persuasiune masculina), ba chiar cu unii de mai multe ori, si m-am si imbratisat cu ei, ca deh, ne cunoastem de o viata si ne era dor unul de altul. Sa nu mai zic de cintecele pe care le-am cintat spre delectarea celor care au rezistat pina la acele ore tirzii...

Si atunci, cum sa ma apar eu de aceste state suverane ostile? Sa ies eu, la virsta mea de 50 de ani, cu coasa, furca sau securea in mina sa ma bat cu ei? Sau sa-i las pe soldatii antrenati special pentru asta sa o faca in locul meu, asa cum o face omenirea de la inceputurile ei, asa cum o fac si animalele? (Afara de hiene si poate elefanti, care sint "amazoane"). Si cind acesti soldati se intorc morti si raniti, sa-i scuip? Sa-i injur? Sau sa strig in gura mare ca ii iubesc si ca le datorez viata zi de zi si clipa de clipa? Si nu numai viata, ci si stilul de viata. Cei dintre noi care traiesc in vest, America, Europa, Canada - de ce ati plecat din Romania? Ca si mine, banuiesc, pentru ca groaza de a continua sa traiesti sub o abjecta dictatura era mai mare decit groaza de necunoscut (si mai ales de a-ti condamna copiii la asa ceva). Ne-am dorit sa traim potrivit valorilor si normelor vestice, libertate, democratie, dreptul la cuvint, dreptul la protest, prosperitate, dreptul la informatie. Il ma tineti minte pe nea Ceasca? Era bine cu el? Nu ne rugam sa vina americanii sa ne ocupe?


Dragutilor, aceste drepturi nu vin pe gratis - aceste drepturi se cuceresc prin lupte singeroase, cu pret greu pe care l-au platit America si Europa de-a lungul sutelor de ani. Cine le-a platit? Toti, soldati si civili, oameni care au considerat ca merita sa-ti dai viata pentru principii si pentru valori, si mai ales pentru a lasa urmasilor o lume mai buna. Si eu sint contra razboiului din Iraq, si a pierderii de vieti omenesti, mai ales de soldati americani, britanici, romani si care or mai fi pe acolo. Si in Afganistan. Si in special in Liban.
Doi soldati, ziceti voi? merita toata tarasenia asta pentru doi soldati? Ia hai sa numaram un pic:
in anul 2000 Hezbollah rapeste trei soldati israelieni - doi evrei si un beduin. Asta dupa retragerea trupelor din Liban, conform hotaririi ONU 425, daca nu gresesc. Hezbollah nu implementeaza hotarirea, ONU si Kofi Annan nu se pronunta, adica se fac complici cu teroristii, care au folosit insemne si vehicole ONU in operatiunea de rapire a celor trei soldati de pe teritoriul Israelului. Numai ca Hezbollah ii da de gol. In scopuri de propaganda, Hezbollah filmeaza toate operatiunile de teroare impotriva Statului Israel. De curind s-a difuzat filmul cu aceasta rapire, bineinteles ca orice urma de ONU a fost stearsa de pe film, numai ca Israelul reusise sa obtina casetele originale filmate de trupele ONU, unde se vedea clar duplicitatea sau complicitatea soldatilor indieni. Confruntat cu dovezile, Annan reuseste sa mormaie niste scuze bilbiite, dar nici vorba sa lanseze vreo ancheta sau sa redefineasca rolul trupelor ONU in Liban (Unifil). Sa-si dea demisia? Have you lost your mind? Pai cum sa-si mai faca beizadea Kojo avere? Cum sa se mai distreze reprezentantii ONU in Africa cu fetite de 8 ani? Sa se deplaseze ei pina la Darfur sa opreasca genocidul de acolo? Are you crazy? ONU este "la meilleure chose dans le meullieur des mondes possibles". Dar sa revenim la rapirea din anul 2000. In filmul Hezbollah unul dintre soldati este viu, nu se vede clar daca e ranit, sau socat, dar merge pe propriile sale picioare si este imbrincit intr-un vehicol. Deci cel putin unul dintre soldati a fost capturat viu. Atunci de ce citiva ani mai tirziu Israelul a primit inapoi trei sicrie? Hezbollah nu a putut sa tina in viata un soldat israelian tinar si sanatos in virsta de vreo 20 de ani? Si voi considerati asta normal?
Unde este Ron Arad, un navigator/aviator israelian luat prizonier in Liban in 1986 si care a disparut pur si simplu de pe fata pamintului? Parintii lui Ron Arad erau din Romania. Ron Arad a fost transferat de la Amal la Hezbollah si cei care l-au tinut in prizonierat l-au infometat si torturat dupa cum se vede in poza, dupa cit este de cahectic si terorizat. Mai mult decit atit, cei care l-au tinut prizonier il plimbau in portbagajul masinii lor si il aratau ca pe un freak de circ. Voi considerati asta normal?
Nu mai vorbesc ca Hezbollah lanseaza rachete spre nordul Israelului mai tot timpul, ne-am obisnuit. De regula nu fac victime, doar pagube. Zicem merci ca scapam cu viata. Dar oare cum ar reactiona Romania, America, Franta, etc la asa ceva? Tot ar zice bogdaproste c-au scapt si si-ar vedea de treaba?

12 iulie 2006. Hezbollah violeaza granita internationala cu Israelul, ataca o patrula de granita pe teritoriul israelian, omoara OPT soldati, rapeste DOI soldati. Concomitent lanseaza atacuri cu rachete asupra noua orase din Nordul Israelului. Despre cei doi soldati nu se stie daca sint vii, morti, raniti, etc.
Vreo 4000 de rachete au aterizat in Israel in timpul conflictului. Au omorit soldati si civili, evrei, arabi (crestini, musulmani), beduini, druzi. Au lovit spitale, scoli, case, centre comericale, zone rezidentiale, au distrus strazi si masini. Multe dintre aceste rachete contineau bile de rulment (cel putin 10,000 fiecare) minjite cu otrava de soareci - anticoagulant de tip Coumadin - si materii fecale, pentru a agrava ranile si a exacerba suferinta ranitilor, prin prelungirea singerarii si prin infectii (cineva a stat si a balacarit bilele de rulment in cacat, pardon de expresie - saracii arabi!!!).

Internetul e plin de asemenea filme, de pe ambele parti, adica israeliana si libaneza. Numai ca cauza (sic) arabilor e sustinuta si aparata de presa, de ONU si de Eurabia. Cine? Si mai stiti ceva? Am ajuns pina aici si nu am subliniat suficient ca acest conflict nici macar nu exista intre Liban si Israel, ci intre o organizatie terorista controlata si finantata de Siria si Iran, care actioneaza de pe teritoriul libanez si care a luat statul si poporul libanez ostatici. Daca am mai spus-o, o repet si bine fac, pentru ca vreau sa intelegeti foarte bine acest aspect. Voua vi se pare normala aceasta situatie? Ati accepta ca statul in care traiti sa fie atacat de o organizatie terorista dintr-un stat vecin, care stat sustine ca nu are nici un control asupra acelei organizatii si asupra teritoriului pe care aceasta organizatie il ocupa? Pentru ca Sudul Libanului nu a vazut picior de soldat libanez de 30-40 de ani (stiu, exista un asemenea stat european, Franta, unde politia nu pune piciorul in anumite cartiere locuite de? de? de? tot n-ati ghicit? arabi din Africa de Nord, parca, nu?, dar eu ma refer la state normale). Deci voua vi se pare normal?

Doi soldati israelieni vs 1000 de civili libanezi? Stai sa vedem. Astia sint mortii nostri, unul cite unul. Au nume, au chip, au trecut. Cine sint mortii libanezi? Cine i-a numarat? Cine stie daca sint de acum sau de alta data? Cita vreme lumea crede in mascarada de la Qana, eu refuz sa cred datele care vin Liban. Cita vreme Fuad Siniora a plins cu lacrimi de crocodil, in fata ministrilor de externe ai Ligii Arabe, jelind cele 40 de victime de la Hula, unde tocmai atacase aviatia israeliana, si care pina la urma, ca in cei zece negri mititei, s-au redus la un singur cadavru (regretabil, fara indoiala), cita vreme deci guvernul libanez, purtatorul de cuvint de la Hezbollah, crucea rosie libaneza, sau alta asemenea organizatie mincinoasa, neserioasa sau de-a dreptul terorista, raporteaza ceva, eu refuz sa cred, sau aplic formula Siniora - x:40. Nu neg ca au fost victime, dar as vrea sa vad un raport corect, obiectiv, autentic. Arabii prea mint ca sa-i mai pot crede, sorry.

Lumea inca nu poate sa creada ca Israelul are dreptul si datoria sa se apere, sa-si apere cetatenii si soldatii, si infrastructura. Cu avioane, tancuri, torpile. E greu de crezut dupa ce timp de peste 2000 de ani evreii au fost umiliti, persecutati, exterminati, izgoniti, jefuiti, batjocoriti, convertiti cu forta la islam sau la Crestinism. Cite acte de terorism au comis evrei indignati impotriva celor ce le-au facut rau? Dar de-acum, de cind exista Statul Israel, gata, ajunge! Israelul traieste intr-o mare de arabi, fara gluma. Palestina Antica, unde se aflau Iudeea si Israelul, sint Israelul de azi, parte din Iordania, parte din Liban, poate chiar si din Siria, parte din Sinai, nu-mi dau seama si nu prea are importanta, pentru ca Israelul nu are pretentii la aceste teritorii. Dar vrem sa fim lasati in pace intre frontierele care ni s-au recunoscut.
Mi-am ilustrat "dizertatia" cu poze de soldati israelieni si americani, whom everybody so loves to hate and slur, comitind crime de razboi inimaginabile si atrocitati de nedescris, pe care si mass-media se sfieste sa le dea publicitatii. Eu am mai mult curaj.
Este cert ca printre soldati, ca si printre civili, exista "uscaturi" care de multe ori se dedau la tot felul de acte care nu corespund standardelor morale ale armatelor moderne si ale soldatilor produsi de societati democratice. Numai ca societatile democratice iau masuri impotriva acestor soldati care abuzeaza de puterea si de autoritatea lor. Israelul, USA si Marea Britanie, printre altele, aduc acesti soldati in fata justitiei si ii pedepsesc. "Curajosii militanti" de la Hamas, Hezbollah, Al-Qaeda, PLO, etc, cu cit comit atentate mai josnice si mai singeroase, cu atit sint mai bine rasplatiti, ei si familiile lor. Organizatiile palestiniene sint finantate de petrodolari din Golf, uniunea europeana, donatii particulare. Sinteti siguri ca nu donati bani pentru a-i sprijini in activitatea lor terorista impotriva voastra?

Nu pot sa inchei fara Charlot, in "the Great Dictator": Demokratie? Stunk! Libertie? Stunk! Und die Chutten!!! Ja, Die Chutten!!! - zicea Adenoid Hynkel.
Constat ca dupa o vreme unele articolele nu mai sint accesibile pe net. Din care cauza le voi copia separat, pentru posteritate.